Proje tanımına baktığımızda belirli bir başlangıç ve bitiş tarihleri arasında özgün bir ürünün üretileceği ve ilerledikçe detaylandırılacak olan aktivite dizisidir. Bu tanım içerisinde projenin önemli bir unsurunu barındırmaktadır:
“Belirli bir başlangıç ve bitiş tarihi”
Bu proje içinde görev alacak herkes için kesin bir zaman dilimini göstermektedir. Bu iş analistinin perspektifinden de böyledir. Yani projenin analiz, geliştirme, test vb. faaliyetlerinde görev alacak olan herkes için görevlerini yerine getirmelerine yönelik bir zaman dilimi mevcuttur. Benzetmek doğru olursa bir “Zaman Kutusu (Timeboxing)”
Herkesin bu kutuya göre görevlerini tamamlaması gerekir. Bu kutu (Zaman Kutusu) proje faaliyetlerinde özellikle iş analizi faaliyetlerinde önemli bir teknik olarak karşımıza çıkar. Bilindiği üzere projelerde ekran tasarımları gibi bazı faaliyetlerin tamamlanması oldukça sübjektiftir. Böyle durumlarda zaman kutusu ile görevi icra edecek olan kişiye görevi tamamlaması için belirlenmiş bir zaman dilimi sunulur. Diğer bir bakış açısıyla analist kendisine verilen zaman diliminde ne kadar katma değeri yüksek olacak iş yapabilecekse o kadar görevi kendi üzerine alır.
Zaman kutusu analistin işlerini önceliklendirmesini ve en öncelikli işi ilk sırada yapmasını zorladığı için zor bir teknik olarak da algılanabilir. Eğer zaman yeterli olursa düşük öncelikli işler gerçekleştirilir.
Aslında zaman kutusu tekniği Agile proje yönetiminin temelini oluşturmaktadır. Örneğin Scrum’da Sprintlerin 2-4 hafta olması gibi. Ekibe 4 haftalık zaman kutusu verilmekte ve ekip de Product Backlog’dan en öncelikli işler arasından o zaman diliminde yapabileceği işleri önceliklendirerek almaktadır.
Görüldüğü üzere Zaman Kutusu yöntemi iş analizinde iş analistlerinin işini kolaylaştıran sadece bir teknik değil günümüzün en popüler proje yönetim yaklaşımlarından olan Agile proje yönetiminin de temelini oluşturan bir tekniktir.
Pena akademi olarak verdiğimiz İş Analizi, Proje Yönetimi, Yazılım Testleri ve Süreç yönetimi eğitimlerinde bu teknik anlatılmaktadır. Pena Akademi olarak verdiğimiz, proje yönetimi, iş analizi, yazılım testleri ve süreç yönetimi eğitimleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın
Commentaires