CTFL4.0 değişikliklerini inceleyen ve yazı yazan arkadaşlarım bu yazıyı daha bir dikkatle okusunlar.
CTFL 4.0 müfredat’ı ile selefi CTFL 3.1'e göre önemli değişiklikler içermektedir. Çevik testlerin eklenmesi bu müfredata eklenmesi, risk bazlı testlere kapsamlı bir odaklanma sağlanması ayrıca test faaliyetleri açısından test yönetimini öne çıkartması bu değişikliklerin başında gelmektedir.
Bu güncellemeler ile yazılım testleri konusunda uzmanlaşmak isteyenlere hem daha geniş bilgi sunuluyor hem de sınava girecekler açısından daha geniş perspektiften soru çeşitliliği oluşturulmuş oluyor.
Aynı zamanda görünen odur ki bu güncelleme ile birlikte ISTQB sınavının zorluk derecesi en az bir derece daha arttırılmak istenmektedir. Sınava girecekler bu açıdan sınav hazırlığında müfredata iyi odaklanmaları gerekmektedir.
Değişiklikler incelendiğinde tüm bölümlere çevikliğin etkisinin olduğu görülmektedir. Müfredata çevik test müfredatındaki test kadranın eklenmesi bunun en temel göstergesidir. Bu nedenle bu müfredat kapsamında eğitim almak isteyenlere önerim öncelikle Agile ve Scrum konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
Detayda kalan ama ancak uzmanlar tarafından fark edilebilecek olan en önemli değişiklik 1.1.2. Test Etme ve Hata Ayıklama (Testing and Debugging) başlığı altında yapılmıştır. CTFL 3.1 müfredatında “ test uzmanları hata ayıklama ve birim testlerine dâhil olabilirler.” ifadesi yeni müfredatta kaldırılmıştır. Zaten test uzmanlarının debug faaliyetlerinde yer alması geliştirme ortamlarına dahil olup derlenmemiş kodları görmesi gibi bir durum temel yazılım test kaynaklarında doğru olmayan bir konu olarak anlatılmaktaydı. ISTQB uzmanları bu konudaki eleştirileri bu güncellemede dikkate alarak gerekli düzenlemeyi CTFL4.0 müfredatında yapmışlar.
Turkish Testing Board’da yer alan ve Türkçe soruları hazırlayan uzmanların buna yönelik soruları güncellemesinde fayda vardır.
Yeni müfredatta “Testin 7 prensibi” yerine “Test Prensipleri” kavramı getirilmiş durumdadır. Prensipler genel olarak aynı olmasına rağmen içlerin “Antibiyotik Direnci” adı ile bilinen prensibe “Testler Aşınır (Tests wear out)” olarak yeni bir isim verilmiştir. Gerçi Türkçe’ye çevrilen CTFL 4.0 müfredatında bu bölümde Türkçe karşılığı eskisi gibi bırakılmıştır.
Testlerin aşınması ifadesi antibiyotik direncinden daha doğru bir ifade olarak karşımıza çıkmaktadır. Prensip olarak anlatmak istediği konuyu daha iyi özetlemektedir. Bu prensibe göre testlerin düzenli olarak gözden geçirilmesi ve yeni test senaryolarının oluşturulmasının kök nedeni daha iyi anlaşılmaktadır.
Aynı zamanda test otomasyonunun bir test aktivitesi olmadığı sadece testleri daha hızlı, tutarlı ve verimli bir şekilde koşturmak üzere gerçekleştirilen yardımcı bir test aktivitesi olduğu da CTFL4.0’da gerçekleştirilen bu prensip ifadesi değişikliği ile bir daha pekiştirilmiş oluyor.
CTLF4.0 ‘la ilgili detay bu tür incelemelere daha sonra ki yazılarım arasında tekrar değineceğim.
Bu yazım ile CTLF4.0 değişikliği konusunda yazı yazan ve müfredatı inceleyen arkadaşların CTFL4.0 değişikliklerini satırlar arasından daha dikkatli okumaları konusunda bir örnek göstermek istedim.
Bu konuyu ele alıp kendisini yazılım testleri konusunda geliştirmek isteyenlere güzel kaynaklar sunan değerli meslektaşlarımın şimdiden hepsinin ellerine sağlık.
Comments