Bir önceki yazımda Proje Yönetim Enstitüsü (PMI) ® tarafından duyurusu yapılan PMP sınavının 16 Aralık 2019'daki değişiklik duyurusunu, değişikliğin nedenlerini ve olan değişikliğin neler olduğunu yazdım.
Bu yazımda ise bu değişiklik karşısında sizlerin neler yapması gerektiğine yönelik tavsiyelerimi paylaşacağım.
7. PMP Sınavı için çalışıyorum. Bütün bunlar benim için ne ifade ediyor?
Eğer hali hazırda PMP sınavına çalışıyor iseniz bu durumda karşınızda iki yol var demektir. Şimdi birlikte bu yolları değerlendirelim:
1. 15 Aralık 2019'da veya öncesinde PMP sınavına girmeyi planlıyorsanız
Eğitiminize ve çalışmalarınıza hiçbir şeyi değiştirmeden devam edin.
Bu durumda sınavınız halen geçerli olan PMP Sınavı İçerik Özeti – 2015 versiyonu üzerinden olacaktır. Bu dokümanı dilerseniz inceleyebilir ve sınavın içeriği hakkında bilgi sahibi olursunuz.
PMBOK® Guide Sixth Edition'ı kullanarak çalışın . Çünkü PMBOK v6 her hâlükârda geçerli olacaktır.
Sınavın.ızı en geç 15 Kasım 2019 tarihine kadar girin. Bunun size iki faydası olacaktır. İlki değişiklikten dolayı Aralık ayında ortaya çıkacak yoğunluk ve karmaşadan kurtulmuş olacaksınız.
İkinci faydası ise sınavda geçer not alamamanız durumunda mevcut format üzerinden tekrar sınava girmeniz için süre kalmış olur.
2. 16 Aralık 2019 veya sonrasında PMP sınavına girmeyi planlıyorsanız
Sınava yeni yapı üzerinden girmeyi planlıyor iseniz. Mutlaka yeni PMP Sınavı İçerik Taslağını (Haziran 2019) indirin ve yeni sınavda sorulacak konuları anlamanız detaylı şekilde okuyun.
PMBOK® Sixth Edition'ı hala geçerli olacağı için çalışmalarınızın ağırlığını PMBOK olacak şekilde devam ettirin. Çünkü yeni yapıya göre güncellenmiş herhangi bir kitap hali hazırda mevcut değil. Aslında bu eğitim verici kuruluşlar içinde geçerli. Kitap yayıncıları ve eğitim verici kuruluşların tamamı yeni değişikliği anlama ve özümseme aşamasındalar. Ardından fark analizlerini gerçekleştirerek kitaplarına ve eğitim içeriklerine yön vereceklerdir.
Süreç açısından işin %50 kısmı çevik ve hibrid yapılar üzerinden geleceği için Çevik Uygulama Kılavuzunu da detaylı olarak inceleyin. Çevik yaklaşımlar hakkında bilgilerini arttırın ve/veya tazeleyin edinin.
Eğitim sağlayıcınıza başvurun ve eski ve yeni sınav içeriği taslağı arasında bir karşılaştırma yapıp yapmadıklarını ve eğitim materyallerini güncelleyip güncellemediklerini sorun. Kendilerinden bu yönde destek talep edin.
Sağladıkları/Sağlayacakları ek eğitim materyallerine nasıl ve ne zaman erişeceğinizi öğrenin.
Eğitim sağlayıcınız tarafından size sunulan güncellenmiş materyalleri kullanarak bilgilerinizi güncelleyin.
8. 2019 Güncellemesinden önce mi yoksa sonra mı PMP Sınavına Girmeliyim?
Benim tavsiyen kesinlikle ÖNCE girmeniz yönünde.
Sonrasının ne getireceği soru tiplerinin ne şekilde olacağı belirsiz.
PMP sınavına normal hazırlık süresi yaklaşık 8-12 hafta arası sürer. Bu nedenle, eğer bunu yazımı 15 Ekim 2019'dan önce okuyorsanız, önce girmeyle ilgili hala şansınız var demektir. Eğer bu yazımı 15 Ekim 2019’dan sonra okuyorsanız, o zaman “evet hala mümkün” ama “sınava girme şansınız gün geçtikçe azalıyor” demektir.
9. 2019 Güncellemesinden Önce PMP Sınavına girmek için nasıl hazırlanmalıyım?
PMP sınavına hazırlanmak için önerdiğim yapıyı aşağıda verdim. Ancak unutulmamalıdır ki insanlar birbirinden faklı yollarla öğrenir ve verimli olur. Verdiğim yapı sadece bir öneridir. Size uygun yapıyı bir PMP adayı olarak kendiniz bulabilirsiniz. Yeni sınav yapısının İnsanlar bölümü aslında bu yönlerinizin sorgulanacağı bir alan olacak. Şimdiden size küçük bir ip ucu vermiş olayım.
Öncelikle PMP sınavına nasıl başvuruluyor hangi aşamalardan geçiliyor bunu mutlaka öğrenin.
Kendinize sağlam bir çalışma planı oluşturun. PMP adayları için bir plan önerimi sonraki yazılarında detaylı olarak paylaşacağım.
Ders notlarınızı, PMBOK’ı ve yardımcı kaynakları gözden geçirin.
Eğitim sağlayıcınızdan, Udemy’den vb. yerlerden ulaşabildiğiniz ölçüde 200 soruluk setler halinde sınavlar çözüm. Çalışmanızın sonuna doğru bu sınavları gerçek zaman ölçüsü yani 4 saat dilimi içerisinde çözmeye çalışın.
Tüm konsantrasyonunuz 15 Kasım 2019 tarihine kadar sınava girme ve geçme yönünde olsun.
Son olarak PMP sınavına uygunluk şartlarını yerine getiriyorsanız, PMP sertifikasını almak istiyorsanız sınav değişikliklerinden önce sınava girmenizi ve nasipse de geçmenizi kesinlikle öneririm.
Pena Akademi olarak yapılan değişiklikleri inceledik. Eğitim materyallerimizi güncelledik. Biz hazırız. 16 Aralık 2019’dan sonra sınava girecekler dilerlerse eğitimleri şimdiden yeni sınav sistemi üzerinden verebiliriz.
15 Ekim’den sonraki PMP Sınavına hazırlık eğitimlerimizin tümü yeni yapı üzerinden olacaktır.
Hepinize başarılar dilerim.
Comments