Profesyonel iş yaşamında yıllar içerisinde elde ettiğiniz tecrübelerinizi sertifikalar ile belgelendirmeniz beklenmektedir. Çalıştığınız yılar boyunca bir çok proje içerisinde bulunmuş, bu projelerde farklı görevler üstlenmiş ve hatta projelerin yöneticiliğini de yapmış olabilirsiniz. Bu elde edilen tecrübenin evrensel alanda ifade edilebilir bir hale gelmesi Proje Yöneticisi Profesyoneli (PMP®) yeterlilik belgesini almanızla gerçekleşmiş olacaktır.
Bir kişinin PMP yeterlilik belgesini alması proje yönetimindeki uzmanlığının sağlam bir kanıtıdır. Ancak bu belgenin alınması o kadar da kolay değildir. Öncelikle yeterli bir tecrübe birikimine ve daha sonrada alınan eğitim sonrası girilecek zorlu bir sınava bağlıdır. Birçok kişi için, göz korkutucu bir süreçtir olarak algılansa da bir proje yönetici profesyoneli adayı için iyi yönetildiğinde başarıyla bitecek bir projedir. O nedenle böyle bir sınav sürecini başarıyla sonuçlandırmanın anahtarı bu sürece “bir proje” gibi yaklaşmaktır.
Pena Akademi olarak size bu yolculukta aşağıdaki planı öneriyoruz. Bu plan ile PMP sınavında başarıyı size hedefletmek istiyoruz. Ancak her plan gibi bu planda uygulandığında ve gerekleri yapıldığında sizlere başarıyı getirmiş olacaktır.
1- Ön Değerlendirme :
Öncelikle PMP sınavına girmek için yeter koşulları sağlayıp sağlamadığınızı tespit edin. Eğer bir üniversitenin 4 yıllık eğitim veren bir bölüm mezunu iseniz belgelebilir 4500 saat proje tecrübenizin olması yeterli olacaktır. Eğer iki yıllık bir bölüm mezunu iseniz proje tecrübeniz 7.500 olmak zorundadır. Deneyim belirtiminde bir sorun yaşamamak için PMI’ın sayfasından ulaşabileceğiniz PMP Yeterlilik Kitabı’ndan destek alabilirsiniz.
2- Hazırlık :
Sınav öncesi bir doğru bir başvuru yapmak ve herhangi bir stresle karşılaşmamak için olası denetlemeye hazır olunmalıdır. Bunun için elimizde proje deneyimlerimizin belgeli bir şekilde hazır olmasına ihtiyaç vardır. Bunun için en yakın zamandan başlayarak ve ulaşabildiğimiz proje yöneticilerimizden yazılar alınmalıdır. Eş zamanlı çalışılan projelerden sadece biri geçerli olacaktır. Bu belgeleme işlemi yapılırken ayrıca ön şart olan 35 saatlik Proje Yönetimi eğitimini de almalısınız. Böylece sınava bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.
3- Çalışma
Sınava girecek olan adaylar öncelikle 35 saatlik eğitim ile gerekli olan bilgileri ve temel bilgi alanlarını öğrenirler. Bu eğitimlerde özelikle sınava yönelik soruların çözülmesi hazırlık için önemlidir. Eğitim sonrası bilgilerinizi pekiştirmeden sınava girmeyiniz. Sınav sonrası PMBOK’u ve yardımcı diğer kitaplardan destek alarak bolca sorular çözülmelidir. Böylece PMP sınav mantığı anlaşılır. Bu arada sınav başvurunuzu da yapmayı unutmayın.
4- Sınav
Sınav Prometric sınav merkezlerinde yapılmaktadır. Günü ve saati geldiğinde sınav merkezinde hazır olmanız gereklidir. Sınav 4 saat ve 200 soru üzerinden yapılacaktır. Soruları okuma anlama ve çözme için soru başına sadece 1.2 dakikanız olacaktır. Ancak bu size telaş yaptırmasın. Çünkü bazı soruları çok kısa sürede çözecek ve geriye zaman arttıracaksınız. Testten önce sınava yönelik 15 dakikalık bir eğitim zamanınız var. Ancak bu daha erken bitebilir. Kalan zamanınızda önünüzdeki kağıdınıza stres anınızda unutabilecek olan ve hatırlamak istediğiniz bilgilerinizi yazabilirsiniz. Böylece hatırlama sürecini de hızlandırmış olursunuz.
Sınav süresince emin olduklarınızı cevaplayın emin olmadıklarınızı da dönüp bakmak üzere işaretleyin. Sınavda karşınıza o kadar çok soru gelecektir ki bilemediğiniz bir soru için ileriki sorularda ip uçları yakalayabilirsiniz. Bu nedenle moralinizi daima yüksek tutarak devam edin. Eğer Türkçe dil desteğiniz varsa ihtiyaç hissettiğiniz her an bu desteği kullanıp sorunun Türkçe’sine bakın. Sınav sonunda tüm kontrolleri yaptıktan ve tüm cevapları verdiğinizden emin olduktan sonra sınavınızı sonlandırın.
Kısa bir bekletmeden sonra size sınav sonucunuz gösterilecektir. Pena Akademi olarak iyi bir hazırlık sürecinden sonra sizlerin PMP sınavından başarı ile geçeceğinizden eminiz.
Comments