Bir proje kapsamında gereksinimler, İş Analisti tarafından ortaya çıkartılıp müşteri tarafından onaylandıktan sonra proje içerisindeki iki temel paydaş tarafından kullanılmaya başlanır. Birinci paydaş Geliştirme ekibi; diğer paydaş ise Test ekibidir. Geliştirme ekibi onaylanan gereksinimlerden yola çıkarak müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak olan çözümü tasarlama ve geliştirme çabası içerisine girerler. Test ekipleri ise müşteriye hatadan mümkün olduğunca arındırılmış bir çözümün teslim edilmesi amacıyla gereksinimlerden test durumları ve test senaryoları tasarlarlar. Tam bu noktada test mühendislerinin karşılaştığı en önemli sorun test edilebilirlikaçısından iyi tanımlanmamış olan gereksinimlerdir. Aslında bu sorun yazılım ekipleri içinde geçerlidir. Net, doğru, anlatmak istediğini yalın bir şekilde içermeyen gereksinimler proje içerisinde geri dönüşlere neden olduğu gibi proje sonucunda projenin başarısızlığına da sebebiyet verebilir. Standish Group‘un 2009 yılı için yayımladığı CHAOS raporuna göre o yıl içinde gerçekleştirilen yazılım projelerinin yaklaşık % 48’i gereksinim kaynaklı problemlerden dolayı başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu açıdan gereksinim kaynaklı problemlerin önüne geçebilmek, testler sonucunda daha başarılı ürünler teslim etmek ve hataları, eksiklikleri projenin erken aşamalarında bularak proje maliyetinin artmasını engellemek adına proje içerisinde gözden geçirmeler aktif şekilde uygulanmalıdır. Gözden geçirmeler sırasında gereksinimler test edilebilirliği açısından en azından aşağıdaki maddeler kapsamında değerlendirilmelidir:
Gereksinimlerin tüm koşulları eksiksiz olarak içerdiği,Varsayım ve kısıtların eksiksiz bir şekilde kapsandığı,Sistemde ortaya çıkabilecek hata durumları ve durumlarda sistemin nasıl tepki vereceğinin tanımlandığı,Hatalarda nelerin yapılması gerektiği, hangi durumlarda sistemin işleyişinin sonlandırılacağı net olarak belirtildiği,Sistemin yapması ve yapmaması gereken her şey tanımlandığı,Müşteriden alınan tüm ihtiyaçların eksiksiz bir şekilde alt seviye gereksinimlere ve tasarım modüllerine kadar detaylandırıldı,Yazılan gereksinimlerin test edilebilir ve doğrulanabilir olduğu.
Gereksinimlerin burada belirtilen maddelerin yanında Tutarlılık, Açıklık, Sadelik, Gerçekleştirilebilirlik gibi kalite faktörleri açısından da değerlendirilmesi gereklidir. Tüm bu değerlendirmeler gereksinim kaynaklı hataların daha erken safhada tespit edilmesini, tasarımın daha doğru yapılmasını, testlerin daha başarılı gerçekleştirilmesini ve sonuçta da başarılı bir projenin ortaya konulmasını sağlayacaktır.
Pena Akademi, gereksinim kaynaklı hataların önüne geçmek, projede kapsam kaymasını engellemek, daha başarılı test süreci ile daha başarılı ürünlerin ortaya çıkmasını sağlamak için tasarladığı “Gereksinim ve Kapsam Yönetimi” eğitimini ile her zaman sizlerin yanındadır.
Comments