top of page

Alan Bilgisi (Domain Knowledge) Nedir? İş Analisti için Neden Önemlidir?

Alan bilgisi (domain knowledge), bir sektörün, bir sanayinin veya bir işin doğasında olan temel bilgisidir. Farklı bir yaklaşımla üzerinde çalışılacak çalışma alanına özgü bilgidir diyebiliriz.

İş analisti için alan bilgisi doğru gereksinimleri tespit edilmesi açısından önemlidir. Paydaşlar bazen gereksinimlerini ifade ederken resmin her pikselin her noktasını ifade etmeyebilir. Bilerek veya bilmeyerek boş bıraktığı yerlerin proje içerisine boş olarak gitmemesi için iş analisti tarafından doldurulması gerekir. Bu boşlukların tespit edilebilmesi ve doldurulabilmesi iş analistinin bilgi ve tecrübesine bağlıdır. Bu nedenle iş analistleri daha etkin çalışmalar gerçekleştirebilmeleri için kendilerini daima geliştirmeleri gerekir.


Alan bilgisi iki kategori altında incelenir

  1. Teknik Alan Bilgisi: İş analisti için bu bilgi çalışılacak teknik elemanlara yöneliktir. Örneğin BT alanı için JAVA, J2EE, .NET, PHP, Veri ambarı, Oracle, Veritabanları ve SQL gibi konular teknik alan bilgisidir.

  2. İşlevsel Alan Bilgisi: Çalışan sektöre/sanayiye ait işlerin yapılması konusunda gereken bilgilerdir. Örneğin Bankacılık ve Finans, e-Ticaret, Web Siteleri, Otelcilik Endüstrileri, CRM, Sağlık Hizmetleri alanındaki iş kuralları vb.

Alan Bilgisi Nasıl Alınır?

İş analistleri sürekli öğrenme çerçevesi içerisinde kendi bilgilerini geliştirmelidir. İş analistlerinin kendi bilgilerini aşağıdaki kaynaklardan geliştirebilir:

  • Benzer alanlarda çalışan kişilerle konuşma

  • Kişisel tecrübe imkanlarını değerlendirmek

  • Deneyimli iş analistleri ile görüşme

  • Makale ve blogları okumak

  • Arama motorlarından farklı kaynaklara ulaşmak

  • Her şeyden önce de iş alanı ile ilgili kitapları okumak

İş alanı bilgisi iş analistlerinin en önemli aracıdır. IIBA sınavlarında belirli bir alanın iş kurallarına yönelik özel bir sorgulaması yoktur. Önemli olan iş analistliğinin IIBA’in BABOK v3 de tanımladığı görevlerin doğru şekilde öğrenilmesi ve uygulanmasıdır.

444 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page