top of page

İş Analistleri, Korona Virus Pandemisini Çözmede Merkezi Bir Rol Oynayabilir mi?




Ülkemizde ve dünya hayatı durma noktasına getiren bir pandemi (yeryüzü salgını) ile karşı karşıyayız. Covid-19 tüm dünyada insanların yaşamını altüst etti. Ölümler korkunç seviyeye ulaştı. Her gün açıklanan veriler ve bu verilerin yorumu ile insanlar geleceği tahmin etmeye çalışıyor.


Tüm dünya devletlerinin ve ülkemizin de yaptığı bir taraftan hastaları doğru tedavi şekilleri ile iyileştirme üzerinden çalışırken bir taraftan da sahadan gelen küçük veya büyük fark etmez her türlü veriler ile daha büyük felaketleri önleme çabasındalar. Verilerin incelenmesi ve analiz edilmesi doğru kaynakların seferber edilmesinde merkezi öneme sahip.


Gün geçtikçe verilerin sayısı artıp bu işle uğran bilim insanları ve kuruluşlar eşi görülmemiş zorluklarla karşılaştıkça iş analistleri, veri analistleri ve alan uzmanları ortaya konulacak çözümün ayrılmaz bir unsuru olarak karşımıza çıkacaklar.

Yapacakları çalışmalar ile acil kararların verilmesinde doğru kaynakların yönlendirilmesinde en önemli noktada olacaklardır.


İş analistlerinin bu zorlu görevin üstesinden gelebilmeleri için bu günlerde yapabileceği öne çıkan üç faaliyet:

1) Doğru Soruları Sormaya ve Cevaplamak İçin Doğru Verileri Toplamaya Odaklanın

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de virüsün yayılma hızını kesmek için okullar tatil edilip uzaktan eğitime geçildi. Ancak verilmek istenen eğitimin başarıya ulaşması için öğrencilerin uzaktan öğrenmeyi benimsemeleri beklenmektedir.

Bu sorunun doğru analiz edilmesi ve doğru stratejik kararların alınması önemlidir. Kendinizi bu kapsamda çalışan bir iş analisti olarak düşünün. Bu konuda karar vericilerin önüne doğru bilgileri ulaştırmak için doğru soruları sormanız ve doğru verileri toplamanız gerekmektedir.


Doğru soruları sorarak, doğru verileri toplayan ve veri analistlerinin yardımı ile doğru analizleri yapan iş analistleri kaynakların doğru yere yönlendirilmesini ve doğru yaklaşımların gerçekleştirilerek öğrencilerin bu eğitimden en üst düzeyde faydalanmalarını sağlayabilir.

2) Kuruluşunuzun Krize Verdiği Yanıtları Doğrulamak İçin İkinci Seviye Düşünmeyi Kullanın

İş analistleri zaten IIBA’in BABOK kapsamında tanımladığı iş analizi metodolojisine göre Çözüm Değerlendirme İş Alanı kapsamında ortaya konulan çözümün kısıtlarını, kuruluşun kısıtlarını görevleri gereği değerlendirir. Bizler olayların, durumların her zaman göründüğü gibi olmadığını, gerçekleşemeyebileceğini biliriz. Bu nedenle kuruluşun ve çözümlerin kısıtlarını değerlendirirken ikinci seviye düşünmeyi, görünmeyini görmeyi hedefleriz. Bazen iyi niyetle ortaya sunulan bir çözüm, istemeden daha kötü sonuçlar doğurabilir. İş analistleri meslekleri gereği strateji analizinde çalışırken, çözümü değerlendirirken ikinci seviye düşünmeyi bir yetenek olarak yaparlar. Bu yeteneklerini Covid-19 kapsamında kuruluşlarında alınan kararlarda rahatlıkla kullanabilirler.


Örneğin sosyal mesafenin korunması kapsamında ülkemizde birçok kuruluş yüz yüze eğitim etkinliği yerine online platformlara geçti. İş analisti olarak çalıştığınız şirketinizde, Zoom gibi bir platform kullanarak herkese açık bir sanal etkinlik düzenlemeye karar verir. Burada, çeşitli aktörlerin bu değişime nasıl tepki vereceğini ikinci dereceden düşünme ile yani empati yaklaşımı ile değerlendirilebilir.

  • Eğitimci etkin bir şekilde ortamı kullanabilecek mi?

  • Katılımcılar eğitime Zoom üzerinden etkin bir şekilde katılabilecekler mi?

  • Katılımcıların Internet altyapısı eğitim etkinliğini etkileyebilir mi?

  • Böyle bir yapının kullanımı güvenlik zafiyeti oluşturur mu?

  • vb.

Son sorunun cevabının evet olduğu geçen hafta yaşadığımız olay ile zaten ortaya çıktı. İş analistleri bu tür doğru soruları sorarak stratejik olarak verilecek kararlarda karar vericilere doğru bilgilerin ulaşmasını sağlarlar.

3) Faydalı Veri Görselleştirmeleri Tasarlayın




Bilinen evrensel bir gerçek “bir resmin bin söze bedel” olduğudur. Bu nedenle iş analistleri olarak karar vericilere veya halka yönelik faydalı veri görselleri oluşturulması ana hedeflerden biri olmalıdır. Böyle bir düşünce ile doğru verilerin sahadan toplanması ve görselleştirilmesi için iş analistleri veri analistleri ve alan uzmanları ile birlikte çalışabilir.


Bu yazım da iş analistleri olarak yaşanan son süreç kapsamında çalıştığımız iş yerlerinde bizlere düşen önemli görevler olduğunu, iş analistliğinin sadece IT sektörü içinde klasik iş analistliği yapısı ile de sınır olmadığını göstermek istedim.


İş analistleri olarak bizlerde yetkinliklerimizi en iyi şekilde kullanarak bu önemli günlerin bir an evvel geçmesi için elimizden gelenin en iyisini yapabiliriz..!

#Evdekalın sağlıcakla kalın..

105 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page