top of page

İş Analizinde Zihin Haritası Nedir?

Zihin haritaları (mind maps), genellikle görsel olarak bilgi organize etmek için kullanılan diyagramlardır. Zihin haritası hiyerarşik yapıda geliştirilir. Bilgilerin sistemin diğer parçaları ile arasındaki ilişkileri gösterir.


Zihin haritalarına bakıldığında, boş bir sayfada tek bir konsept etrafında geliştirilmiş görüntüler ve cümleler gibi konuların birbiri ile olan ilişkilerini gösteren tasvirler görülür.


Ana konular doğrudan merkezdeki asıl konuyla bağlantılıdır. Alt konular ana konulardan ayrılır. En uzak konular veya fikirler daha az önemli iken ana fikre en yakın fikirler daha fazla önemlidir.


Zihin haritaları farklı medeniyetler tarafından tarihin ilk çağlarından bu yana kullanılagelmiştir. Bu diyagramlar eğitim sektöründen sanayiye her alanda kullanım alanı bulmuştur.


İş analistleri olarak problemleri analiz etmede, toplanan bilgileri organize edip görselleştirme de kararları görünür şekilde ifade etmede zihin haritaları rahatlıkla kullanılabilir. IIBA, BABOK v3’de zihin haritalarını iş analistinin bilmesi gereken 50 teknikten biri olarak vermiştir.


Pena Akademi olarak İş Analizinden proje yönetimine verdiğimiz birçok eğitimde zihin haritalarını detaylı bir şekilde göstermekteyiz. Aynı zamanda verdiğimiz eğitimlerin zihin haritalarını da katılımcılar ile paylaşmaktayız.

228 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page