top of page

Proje Planlamasında Etkin İş Analizi

Firmalar için önlerindeki problemlerin çözümlenebilmesi veya rekabet açısından fırsatların yakalanması için önlerindeki fikirler içerisinden en doğru olanın seçilerek projelendirilmesi önemlidir. PMI’ın tanımladığı metodolojiye göre Proje yöneticisi bir fikrin projelendirilip Proje Başlatma Belgesinin (Proje Beratı) Sponsor tarafından yayınlanması ile proje içerisine dahil olur. Proje beratı, proje için belirli bir kapsam çizilmiş ve kaynaklar ayrılmış bir şekilde yayınlanır.


Proje beratına öngörülen kaynaklar ne kadar isabetli ise Proje Yöneticisinin başarılı bir proje gerçekleştirme şansı da o kadar fazla olacaktır. Bu açıdan proje beratına girdi sağlayan ve IIBA metodolojisine göre İş Analistitarafından hazırlana İş Gerekçesi Dokümanı (Business Case Document) önem arz etmektedir. İş Gerekçesi Dokümanı, Sponsor tarafından Proje Beratı yayınlanması öncesinde tahminleme için kullanılabilecek en önemli belge olmaktadır.


Doğru kaynak planlaması için başarılı bir iş analizi önemlidir. IIBA metodolojisine göre kurumsal analizin gerçekleştirilmesi ile öncelikle kurumun mevcut durumu ve olmak istediği nokta analiz edilir. Bu analiz sonucunda kurumun bulunduğu durum ile gelecekteki durumu arasında aradaki açıklık (gap) belirlenerek firmanın nereden nereye yolculuk edeceği ortaya konulur. Olası çözümler üzerine çalışılır. Çözümler üzerinde fizibilite tekniği ile detaylı analizler yapılır. Çözümlere yönelik paydaş incelemesi ve zaman tahminlemesi de bu aşamada gerçekleştirilir. Sonuçta bir çözüm seçilerek iş gerekçesi dokümanı oluşturur.


Görüldüğü gibi IIBA metodolojisi ile PMI metodolojisi birbirini bütünleyen ve daha başarılı projelerin sayısını arttırmayı hedefleyen iki yaklaşımdır. Öğrenilip doğru bir şekilde uygulanması ile başarılı projelerin sayısı artacaktır.


Pena Akademi, İş Analizi ve Proje Yönetim eğitim içeriklerini, bu tamamlayıcı ve bütünleyici yaklaşımın farkında olarak hazırlamıştır. Pena Akademi’den alacağınız eğitimler ile bu iki rolünde en etkin uygulanma disiplinlerini öğrenmiş olacaksınız.

51 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page