top of page
Yazarın fotoğrafıPena Akademi

Proje Yönetiminde Araç ve Teknikler : Pareto Analizi Nedir ?

PMI’ın PMBOK versiyon 6.0 da tanımladığı ve 10 Bilgi Alanında mantıksal grupladığı aktivitelerin icrası sırasında birçok araç ve teknikler kullanılmaktadır. Proje yöneticisi, yönetim görevini icra edip projeyi yönetirken bu araç ve tekniklerden yetkinliği ve uzmanlığı derecesinde faydalanmaktadır. Pena Akademi olarak başlattığımız bu yazı dizisinde proje yönetimde kullanılan bu araç ve teknikleri tanıtmaya çalışacağız.

İlk olarak İtalyan sosyolog ve iktisatçı olan Vilfredo PARETO tarafından ortaya konulan ve kendi adıyla anılan Pareto Analizi’ni inceleyeceğiz.

Projelerde farklı süreç ve aktivitelerde, farklı zaman dilimlerinde farklı konular üzerinde karar almak ve buna göre ilerlemek gerekebilmektedir. İşte tam böyle durumlarda hepimizin bileceği genel bir kaide öne çıkar.

Nedir o evrensel prensip ?

  • Karar almak zordur.!

O zaman:

  • Zor olan bu iş ne yapılırsa kolaylaşır ?

Bu sorunun cevabı proje yöneticisinin uzmanlığı ve yetkinliği ile direk ilgilidir. Proje yöneticisi bu noktada karar analizi tekniklerinden birini kullanarak işi kolaylaştırabilir.


Pareto analizi “verileri sınıflandırıp tasnif ederek karar alma işini kolaylaştıran bir teknik” olarak karşımıza çıkar.


Pareto analizi basittir. Ancak basit olduğu kadar problemlerin teşhis ve analizinde son derece etkili bir tekniktir.

Evrenselleşen bu tekniğe göre örneğin personel maliyetlerinin %80 elemanların %20’sinden kaynaklanır. Ülkelerde servetlerin %80, nüfusun %20’sinde toplanmıştır. 80/20 oranı sembolik bir değer olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak yapılan araştırmalar bu sembolik oranın çok yüksek oranda doğruluk payı içerdiğini göstermiştir.


Pareto analizi problemleri gözlemleyerek bu problemlerin durum sıklığını (frekansını) tespit etmeyi amaçlar. Bu yönden bakıldığında proje yöneticisi bu tespit ile çalışmalarını ve gücünü bu yönlere yönlendirip, işlerini önceliklendirebilir.


Pareto analizi sadece proje yönetiminde kullanılan bir teknik değildir. Pareto analizi karşılaşılan sorunun veya konunun en önemli sebepleri üzerinde dikkati yoğunlaştırdığından ve önceliklerin belirlenmesine yardımcı olduğundan İş Analizi, Yazılım Testleri ve Süreç Yönetimi’nde de kullanılan oldukça etkin bir tekniktir. Örneğin yazılım testlerinde bulunan hataların %80’i, yazılım modülllerinin %20’lik kısmından kaynaklanır.


Bu yazımızda Pareto Analizi’nin ne olduğunu vermek istedik. Bir sonraki yazımızda Pareto analizinin nasıl yapıldığını bir örnek ile açıklayacağız.


Pena Akademi, proje yönetimi, iş analizi, yazılım testleri ve süreç yönetimi konularında eğitimler vermektedir. Verdiği eğitimler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

175 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page