top of page

Sprint İçerisinde Story Point Değişir mi?



Bu soru ve bu sorunun cevabı “sprintte scope genişlemez” ifadesi ile karıştırılır.  Bu kavram üzerinden bu soruya cevap verilmeye çalışılır.

Sprintte scope genişlemez” konusunu başka bir yazımda detaylı anlatırım.


Gelelim sorumuzun cevabına :



Genellikle story point'lerin bir sprint boyunca değişmemesi beklenir. Bilindiği üzere "Story point", bir yazılım geliştirme ekibinin bir özellik veya görevin karmaşıklığını, büyüklüğünü veya çabasını belirlemek için kullandığı göreceli bir ölçümdür. Bir sprint başladığında, ekibin belirlediği her bir hikayenin story point değeri genellikle sabit kalır ve sprint boyunca aynı kalması istenir.

Ancak, bu değer sonuçta bir tahmindir. Product Owner veya ona destek veren analistlerin getirdiği kullanıcı hikayesi üzerinden yapılır. Bu nedenle aşağıdaki durumlarda story point değerleri Sprint içerisinde değişebilir:

  1. Bir görevin veya özelliğin karmaşıklığı veya büyüklüğü, sprintin ilerleyen aşamalarında daha iyi anlaşıldığında veya gereksinimlerde değişiklikler olduğunda yeniden değerlendirilebilir ve geliştiriciler story point değerini güncelleyebilir. Böylece, sprint içerisinde sprintin süresine göre kalan iş miktarının görülmesi, işin sonunda yapılan iş miktarının doğru tespit edilip raporlanabilmesi sağlanır.

  2. Sprint planlamada, bir özelliğin veya görevin karmaşıklığını geliştiriciler açısından net anlaşılamamış olabilir ya da iş yapılırken öngörülemeyen ve daha önceden dokümante edilmemiş teknik bağımlılıklar ortaya çıkmış olabilir. Bu neden o kullanıcı hikayesini yapabilmek için yeni görevler tanımlama, görevleri parçalara ayırma veya birleştirme gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumda da, story point değerleri yeniden düzenlenir.

  3. Geliştiriciler kullanıcı hikayesini bitti tanımına ulaştırmak için çalışırken Sprint içerisinde beklenmedik teknik zorluklarla karşılaşabilir. Bu zorluklar, belirlenen görevlerin tahmin edilenden daha karmaşık veya daha kolay olduğunu gösterebilir, bu da story pointlerin değişmesine neden olabilir.

Story pointlerin sprint içerisinde güncellenmesi sık yapılan veya yapılabilir olması doğru bir durum değildir. Sprint boyunca story pointlerin sabit kalması, ekibin kararlılık ve tahmin edilebilirlik sağlaması açısından önemlidir. Story pointlerin değişmesi gereken durumlar geliştiriciler tarafından iyi düşünülüp, dikkatlice yönetilmelidir.

Story pointlerde değişikliğin yapılması gereken durumlar da Retrospektifte bunun sebepleri üzerinden mutlaka durulmalı ve sonraki aşamalarda bunun  önüne geçilmeye çalışılmalıdır.

Sprint içerisinde elbette Story point güncellemesi yapabilirsiniz. Gereken durumlarda yapmalısınız da. Yoksa yapılan işin geliştiriciler tarafından doğru bir şekilde yönetilmesi ve sprint sonunda ne kadar işin tamamlandığının objektif bir şekilde görülmesi mümkün olmayabilir.    

Sözün özü olarak Story pointlerin değiştirilmesi istisnai bir durumdur. Sürekli story point değişiklikleri, ekibin tahmin yeteneğini zayıflatabilir ve sprint planlamasının güvenilirliğini azaltabilir. Bu nedenle, ekibin story point tahminlerini sabit tutması ve sprint boyunca tutarlı bir şekilde çalışması tercih edilmelidir.

Yazımın başında da dediğim gibi bu konu "sprintte scope genişlemez" ifadesi ile karıştırılmaktadır. Başka bir yazımda da bu konuyu sizlere anlatıyor olacağım.

40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page