top of page

Yazılım Testleri Neyi Amaçlar ?

Yazılım Test Mühendisliği’nde doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de “yazılım testlerinin müşteriye veya son kullanıcıya yazılımda hata olmadığını göstermek için gerçekleştirildiğidir”.  İşin doğrusu yazılım testleri, geliştirilen bir yazılımında hata olmadığını göstermek için değil, tam tersine yazılımın içerisinde hataların varlığını göstermek ve bu hatları bulmak amaçlı gerçekleştirilir. Bu nedenle test faaliyetlerinde bulunan hataların çokluğu (hata yoğunluğu) testlerin başarısı ile doğru orantılıdır. Test faaliyetlerinde ne kadar çok hata tespit edilmiş ve bu tespitlerin ne kadar çoğu düzeltilerek yazılım daha olgun hale getirilmiş ise test eylemleri o derece başarılı olmuş demektir.

Yazılım testleri aşağıdaki amaçlara ulaşmak için gerçekleştirilir:

  • Yazılım içerisindeki hataların varlığını göstermek,

  • Yazılım içerisindeki hataları bularak nihai üründe meydana gelecek riskleri azaltmak,

  • Yazılıma doğruluk, tamlık, güvenirlik, hızlı ve verimli çalışabilirlik, taşınabilirlik, sürdürülebilirlik, kurulabilirlik, kurtarılabilirlik ve kullanılabilirlik gibi kalite kriterleri açısından bilgi vermek ve güven kazandırmak,

  • Tekrarlanan hataları önlemek,

  • Kullanıcı, sistem ve yazılım belirtimlerinde sapmaları belirlemek,

  • Test edilen yazılımın kalitesini arttırmak

  • Gereksinim belirleme, tasarım ve kodlama süreci boyunca meydana gelmiş ve gizli kalmış hataları ortaya çıkartmak,

  • Müşteriye hatalardan arındırılmış ve müşteri gereksinimlerini karşılayan bir yazılım teslim etmek,


Görüldüğü gibi testler yazılım içerisindeki hataların varlığına odaklanırlar. Ancak testler hatanın hangi kod parçalarından kaynaklandığını saptamayı amaçlamazlar. Burada diğer bir doğru bilinen yanlış tespit edilen hataların hangi kod parçasında olduğunun da hata bildirim formunda iletilmesinin testçilere ait olduğudur. Bu yanlıştır. Test faaliyetleri sonucunda ortaya çıkartılan hatalar testçiler tarafından ilgili ekiplere iletilir. Ancak hataların kök nedeninin araştırılması yazılım test mühendislerine ait değildir. Bu işlem hata ayıklama ile ilişkili olup izlenebilirlik ve hata ayıklama yaklaşımları ile yazılım geliştirme ekibi, iş analistleri gibi ilgili ekipler tarafından gerçekleştirilir.


Yazar:  Dr. Ali GÜRBÜZ

48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page