top of page

Kullanıcı Deneyimi ve Kullanılabilirlik

Kullanıcı deneyimi, uluslar arası bir standart olan “(*)The International Standard on Ergonomics of Human System Interaction, ISO 9241-210” göre  “bir ürün, sistem veya hizmet kullanımı sonucunda kişide oluşan algı ve tepkilerin tümüdür” şeklinde tanımlanır. Kullanıcı Deneyimi incelendiğinde karşımıza Kullanılabilirlik temel kavramlardan biri olarak çıkmaktadır. Kullanılabilirlik bir kalite özelliği olarak sunulan hizmet veya ürünün hedef kitlesi tarafından ne kadar kolay kullanılabildiğinin ifadesidir. Bu kapsamda kullanılabilirlik öğrenilebilirlik, hatırlanabilirlik, kullanıcı memnuniyeti, verimlilik ve hatadan korunma bileşenleri ile değerlendirilir.  İnsanların hayatlarında ergonomik ve kullanılabilir ürünlerin yer alması ile hem hayatları kolaylaşır hem de yaşam kaliteleri artar. Kolay öğrenilebilir ürünler insanların hata yapmalarını engellediği gibi, hatırlamalarını da kolaylaştırırlar.


Eğer sunulan hizmet bir bilgisayar programı ise kullanılabilirlik kullanıcı arayüzlerinin tasarımı ve kullanım kolaylığı olarak karşımıza çıkar.  Kullanıcı ara yüzünü oluşturan yerleşim düzeni, görsel tasarım, metin, marka ve ses gibi tüm unsurları içerir. Bir firma hedef kitlesine görsel yönden kullanımı kolay ve etkileşim yüksek yazılımlar sunmak istediğinde bu unsurları koordine eder şekilde hizmet vermelidir.


Yazılım dünyasında kullanıcı-yazılım etkileşimleri, tasarımı ve geliştirilmesi ile ortaya çıkan insan –bilgisayar etkileşimi disiplinler arası çalışma alanıdır. Bu alanda insan davranışı, psikoloji, bilişsel bilimler, bilgisayar teknolojileri, yazılım mühendisliği, ergonomi ve sosyoloji gibi farklı disiplinlerle ilişkilidir. Gelişen teknoloji ile birlikte kullanılabilirlik insan bilgisayar etkileşiminin en temel çalışma alanlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.


İnsan bilgisayar etkileşimi alanında faaliyet gösterenlere “kalite mühendisi” denir. Bu alanda çalışanlar insanların yaşamlarında daha kullanılabilir sistemlerin geliştirilmesi için uygun bilimsel yöntemleri ve araçları kullanarak çalışırlar.


Hızlı rekabet koşulları içerisinde firmalar müşteri memnuniyetlerini arttırmak onlara daha kaliteli daha kullanılabilir ürünler sunmak için Kullanıcı Deneyimi konusunda bilgili ve bu konuda eğitim almış profesyoneller ile çalışmalıdırlar.


Pena Akademi olarak bu alanda verdiğimiz eğitim ve danışmanlıklar ile sektörün yanında olmaya devam edecektir.

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page