İş analistliği eğitimlerinde “Neden CBAP/CCBA sertifikasyonu?” sorusunu cevaplarken, bu soruya karşılık sorduğum bir soru var.
“İbn’i Sina’yı ne olarak bilirsiniz ?”
Yazıyı okurken vereceğiniz cevaplar eğitimlerde aldığım cevaplarla aynı olacağını tahmin ediyorum. Meraklısı için
“İbn’i Sina; Edebiyat, Felsefe, Mantık, Matematik, Fizik, Kimya, Astronomi, Arkeoloji ilimlerinde devrinin en önemli çalışmalarını yapan alimdir ama esas ve en büyük uzmanlık alanı tıptır.” (http://www.meraklisite.com/ibn-i-sina-kimdir/ )
Gördüğünüz üzere İbn’i Sina, devrinde tıptan hariç diğer ilimleriyle de ilgilenmiş ve o konularda da eserler vermiştir. Tıp cevabını aldıktan son asıl önemli soru şudur:
“İbn’i Sina ne doktorudur ?”
Anatomi, Cildiye, Çocuk Hastalıkları, Dahiliye, Göğüs Hastalıkları, KBB, Aile Hekimi veya Göz…?
Hangisidir ? İşte bu sorunun cevabı yoktur. Çünkü İbn’i Sina hepsidir. Devrinin tıp bilgisi en yüksek seviyede olan ve her türlü hastalıkla uğraşan bir hekimdir.
Tarihsel gelişime baktığımızda bir bilim dalında uzmanlığımız arttıkça o dalla ilgili alt uzmanlıklar oluşmaya başlamıştır. Örneğin Cildiye’ye bakacak olursak “Plastik, Rekonstrüktif veya Estetik Cerrahi” gibi alt dallara ayrılmıştır. Bu ayırımlar diğer bilim alanları içinde geçerlidir. Bilim dallarında bilgi seviyesi arttıkça, iş dünyasında bilgi seviyesine göre alt uzmanlıklar ortaya çıktıkça, kişilere mesleki unvanları veren üniversiteler bu ayırım hızına yetişememekte ve sektörün ihtiyacı olan alt uzmanlık alanları da sertifika programları ile kapatılmaktadır.
Daha düne kadar “Bilgisayar mühendisleri” yazılımcı olarak görülürken bugün üniversitelerimizde yazılım mühendisliği bölümleri açılmakta ve yazılımcılar artık yazılım mühendisi unvanı ile bu bölümlerden yetişmektedir. Bilgisayar mühendisliği özellikle yazılım ayağında Yazılım Mühendisliği, Gereksinim Mühendisliği (iş Analizi)ve Test Mühendisliği ayrımı dünyada net olarak gerçekleşmiş durumda olup artık üniversitelerde bölümler açılmaktadır.
Üniversitelerin bölümleşme süreci daha yavaş gerçekleştiğinden; örneğin gereksinim mühendisliği alanında sektörün ihtiyacını karşılamak üzere Uluslararası İş Analizi Enstitüsü (International Institute of Business Analysis) İş Analizi mesleğinin temel disiplinlerini tanımlamış ve bu konuda bir eğitim ve sertifikasyon yapısı ortaya koymuştur. Ortaya konulan bu yapı tüm dünyada bu alanda uzmanlaşmış kişilerin katkılarıyla gerçekleşmiştir. İş dünyası da bu alana yönelik eleman aradığında elemanların bilgi düzeylerini tanımlanan CBAP/CCBA sertifikaları ile göstermelerini istemektedir.
Bu açıdan İş analistliğini, bulundukları kurumlarda gerçekleştirenler diploma olarak farklı alanlardan mezun olsalar dahi elde ettikleri bu mesleki bilgiyi CBAP/CCBA sınavına girerek tüm dünyada geçerli olacak şekilde belgeleyebilirler.
Comments