top of page

PMP Sınavı 16 Aralık 2019'da Değişiyor

Proje Yönetim Enstitüsü (PMI) ® tarafından Aralık 2019'da Proje Yönetimi Profesyoneli (PMP) ® sınavında değişiklik yapıldığını duyurdu. Bu ve devamı yazılarımda, PMP sınavına hazırlanan sizler için bu değişikliğin ne anlama geldiğini yazıyor olacağım. Size bu konuyla ilgili bir ipucu vermem gerekirse gecikmeden hemen sınava girmenizi tavsiye ederim.


1. PMP Sınavı Neden Değişiyor?

Sınav değişiyor çünkü proje yöneticileri olarak işlerimiz değişti. Dünya genelinde çevik proje metodolojilerinin kullanımının yaygınlaşması buna en iyi örnektir. PMI proje yönetim mesleğinin dünya genelinde nasıl ilerlediğini, yeni trendlerin kendi metodolojisine etkisinin ne olduğunu ve proje yöneticilerinin bu değişikliklerden nasıl etkilendiğini belirlemek üzere düzenli olarak araştırmalar yapar bilgiler toplar. Bu araştırmaların sonuçları hem PMBOK güncellemelerinde hem de PMP sertifikası sınavı güncellemelerinde kullanılır. Bir önceki araştırma 2015 yılında sonlanmış ve halihazırda geçerli olan PMP sınav içerik yapısı oluşturulmuştu.

Dünyanın önde gelen kuruluşlarından bir çok konu uzmanı önümüzdeki yılların proje yönetim profesyonelini tanımlamak için PMI ile birlikte çalıştı. PMI bu tür çalışmaları zaten periyodik olarak devam yapar. Bu çalışmalar sonucunda bildiğiniz üzere 2017 yılında PMBOK 6.0 yayınlandı. Haziran 2019’da da geleceğin PMP’lerinin değerlendirmesine yönelik yeni PMP Sınavı İçerik Taslağını yayınlandı. Sınavların bu yeni yapı üzerinden yapılmasına altı ay sonra başlanacak.


2. PMP Sınavı Ne Zaman Değişiyor?

PMP sınavına hazırlanmak olanlar için hatırlanması gereken üç önemli tarih vardır:

3. 2019 PMP Sınav Değişiklikleri nelerdir?

30 Haziran 2019'da PMP sınavının yeni içeriğinin / müfredatının tanımlandığı “PMP Sınav İçerik Yapısı (PMP Examination Content Outline) yayınlandı.

Bu belgenin yayınlanmasının anlamı, PMI'ın PMP sınavını yeni müfredata uyması için güncellediği ve yeni sınavın 16 Aralık 2019'da yürürlüğe gireceği anlamına geliyor.



Burada bir konuyu açıklığa kavuşturmak gerekirse : Pek çok öğrenci ve eğitimcinin düşündüğünün aksine, PMP sınavı sadece PMBOK® rehberine dayanmaz. PMBOK®, PMI'nin PMP sınav sorularını tasarlamak için kullandığı birkaç referanstan yalnızca biridir. Sınav yapısının nasıl olacağı ise sadece ve sadece “PMP Sınavı İçerik Özetine” dayanır.

O nedenle sınava hazırlanan arkadaşların ve bu konuda eğitim veren arkadaşların bu dokümanı iyi bir şekilde incelemelerini tavsiye ederim.




4. 2019 PMP Sınavı Değişikliklerin Detayları Nelerdir?


KISACA: Mevcut PMP sınavı yapısı 5 temel alana dayanmaktadır. 16 Aralık'tan itibaren geçilen yeni sınav yapısına göre sınav yapısı 3 alana dayanacaktır. Aşağıdaki tablo değişikliği üst seviyeden göstermektedir.



5 alandan 3 alana düşmek ne anlama geliyor? Yeni sınav içerik özetini nasıl anlamalıyız?

  • Aslında PMI yıllardan beri devam ettirdiği proje süreçleri üzerinden yapılandırdığı sınav yapısında değişikliğe gitmiştir. Bu değişiklik radikal olarak son derece değerli bir yapılandırmadır.

  • Yeni PMP sınavı, adayların deneyime sahip olmalarını ve aşağıda verdiğim üç alandaki soruları cevaplamalarını gerektirecektir:

- İnsanlar (% 42)

- İşlem (% 50)

- İş Ortamı (% 8)

  • Bu üç alanın her birinde proje yöneticilerin icra edecekleri Görevler (Tasks) ve bu görevleri icrâ ederken Girdilerin (Enablers) neler olduğu listelenmektedir

  • PMI ayrıca , sınavın yaklaşık yarısının öngörülen proje yönetimi (predictive project management) yaklaşımlarını, diğer yarısının da çevik veya hibrit yaklaşımları temsil edeceğini açıkça belirtmektedir .

5. 2019 PMP Sınav Değişikliğinin Sonuçları nelerdir?


Sonuç 1: Sınavdaki değişiklik oldukça büyüktür. O nedenle değişiklikler iyi incelenmeli ve sınava iyi hazırlanılmalıdır.


Değişiklikleri analiz ettiğimde mevcut sınavın yaklaşık %70’inde şu anki Etki Alanı II: Süreç kapsamındadır. Diğer iki alan olan İnsanlar ve İş Ortamı büyük ölçüde yeni içerikle geldiği görülmektedir.


Sonuç 2: Çevik bir zorunluluktur.


Yeni sınavdaki soruların yarısı çevik ve karma (hibrit) yaklaşımlarla ilgili olacaktır. Oysaki PMI bugüne kadar klasik yani öngörücü yapı üzerinden metodolojisini ifade ediyordu. Sınav soruları bu yapı üzerinden geliyordu. Yeni sınav yapısında çevik ya da hibrit ortamlarda çalışmanın nasıl bir şey olduğu hakkında bilgi ve deneyime sahip olmak oldukça avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle bu alandaki bilgi ve tecrübenizi arttırmanızı tavsiye ederim.


Sonuç 3: Yeni yapı ile gerçekleştirilen PMP Sınavı, sınava eklenen ve bilmeniz gereken birçok yeni konu ve yöntemle, sınavı geçmenin daha zor olması şaşırtıcı olmasa gerek.


6. PMBOK® Kılavuzu Değişiyor mu?

Elbette hayır. PMBOK v6, PMP sınavında kullanılan referans kitaplardan biridir.

PMBOK® v7’nin 2023 yılından önce yayınlanması beklenmemektedir.

Sonuçta PMBOK® Kılavuzu değişmiyor ve PMI en az 2023 yılına kadar Altıncı Edition'ı kullanmaya devam edeceğini söyledi.

Bu nedenle, sınava 15 Aralık 2019'dan önce veya sonra giriyor olsanız da , sınava hazırlık için PMBOK® v6 kullanacaksınız.


Bu konudaki yazılarıma devam edeceğim.

PMP sınavında yapılacak olan değişiklikle ilgili olarak doğrudan PMI’ın kendi sayfasından daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Konu hakkında soru sormak isterseniz lütfen çekinmeden bize ulaşabilir sorularınızı sorabilirsiniz.

489 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page