top of page

Yazılım Test Mühendisi Olmak İçin

Bir alanda bilgi derinliği arttıkça o alanla ilgili alt uzmanlıklar oluşmaya başlar. Düne kadar yazılım geliştirmeyi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun olanlar gerçekleştirirken günümüzde Yazılım Mühendisliği bölümleri üniversitelerimizde açılmıştır. Bu bölümü takiben ileride Test Mühendisliği, Gereksinim Mühendisliği gibi alt dallarında açılabileceği öngörülebilir.

Günümüze baktığımızda böyle bir ayırım henüz olmadığından uzmanlık alanı için Yazılım Test Mühendisliği’ni seçmek isteyenler nereden başlamalıdır sorusu karşımıza çıkmaktadır.

Internet her konuda olduğu gibi Yazılım Test Mühendisliği konusunda da Türkçe olarak bir çok bilgiyi bize  sunmaktadır. Yabancı dil bilgisi olanların bu alanla ilgili bulabileceği bilgiler sınırsız hale gelmektedir. Ancak bu kadar çok bilginin içerisinde de nereden başlanacağı önemlidir. Bu konu üzerine uzmanlaşmak isteyenler ilk olarak yazılım testinin ne olduğu, neden yapıldığı, nasıl gerçekleştirildiği, hangi tip testlerin olduğu, kimler tarafında testlerin gerçekleştirildiği üzerinde araştırma, inceleme ve okumalar yapılmalıdır.

Bu konuda Türkçe olarak yayınlan tek kaynak Dr. Ali GÜRBÜZ tarafından yazılan ve Papatya Yayıncılık tarafından 2010 yılında basılan “Yazılım Test Mühendisliği” isimli bir kitaptır. Bu kitap Yazılım Test Mühendisliği’ne başlangıç yapmak için bir rehber niteliğindedir. Anlatımı sade ve örneklendirilmiş bir şekilde verilmiştir.



Yazılım Test Mühendisliği kavramına çalışıyorsanız genel olarak aşağıdaki başlıklarda bilgileri öğrenmeniz gerekecektir:

Yazılım Geliştirme ModelleriYazılım Geliştirme Standartları (ISO Ve MIL-STD Standartları)Yazılım Test SüreciYazılım Test StandartlarıYazılım Test PlanlamasıTest Gereksinimleri ve Test Tanımlama DokümanlarıTest Senaryosu ve Test DurumlarıTest Sonuç RaporlarıHata YönetimiTest Tipleri Ve Test SeviyeleriYazılım Test Mühendisi Yetkinlikleri (Kişisel Özellik Ve Yetkinlileri)Test Psikolojisi

Öğrendiklerinizi teorik bilgiden pratik bilgiye çevirmek isterseniz bir yazılım uygulaması seçip öğrendiklerinizin bir uygulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

Temel bilgiler alındıktan sonra eğer kendinizi bu konuda sertifikanlandırmak , iş başvurularınızda bu sertifikayı sunmak ve bilgi birikiminizi göstermek isterseniz başlangıç olarak ISTQB Temel Seviye (Foundation Level)  Test sertifikası sınavına girebilirsiniz. Bu sınav içerisinde hangi konuların yer aldığı  Temel Seviye Test Uzmanı Müfredatı’ndan öğrenebilirsiniz. ISTQB uluslar arası bir sertifika olduğundan İnternet üzerinden bu konuyla ilgili sayısız kaynağa ulaşılabilirsiniz. Test alanında bilgi birikiminiz arttıkça ISTQB’nin ileri seviye test uzmanlığı, test yöneticiliği gibi sertifikalarını alabilirsiniz. Pena Akademi, ISTQB müfredatlarına uygun hazırladığı teorik ve uygulamalı eğitimler ile kariyerini yazılım test mühendisi olarak sürdürmek isteyen herkesin yanındadır.

1.474 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page