top of page

İş Analistinin Sorumluluklarını Yerine Getiren Geliştiriciler

SCRUM'da İş Analisti Rolü-3




Scrum'da "Developers" (Geliştiriciler), yazılım geliştirme sürecinde çalışan ve yazılım ürününü oluşturan takım üyeleridir.

Scrum Geliştiricileri genellikle aşağıdaki rollerden oluşur:

  1. Yazılım Geliştiricileri: Yazılım geliştirme sürecinde kod yazan, birim testleri yaparak yazılımı oluşturan kişilerdir.

  2. Test Mühendisleri: Yazılımın kalitesini sağlamak için test senaryolarını hazırlayan ve yazılımı test eden kişilerdir.

  3. İş Analistleri: Gereksinimleri anlamak, belgelemek ve ekibin ihtiyaçlarını yönlendirmek için analiz yapabilen kişilerdir.

  4. UI/UX Tasarımcıları: Kullanıcı arayüzü (UI) ve kullanıcı deneyimi (UX) tasarımlarını oluşturan ve geliştiren kişilerdir.

  5. Sistem Mühendisleri: Yazılımın altında yatan altyapıyı oluşturan ve yöneten kişilerdir.

Geliştiriciler sprint hedefine ulaşmak için birlikte çalışır. Yazılımın başarılı bir şekilde geliştirilmesi ve teslim edilmesi için birlikte sorumluluk alırlar.

SCRUM’da geliştirme ekibinin birden fazla rollü üstlenebilecek kişilerden oluşmasını beklemektedir. Zaten maksimum 10 kişiden oluşan bir ekibinde ancak böyle yapılanması ile etkin bir yazılım geliştirme sağlanabilir.

Bazı durumlarda geliştiricilerin içerisinde ayrı bir iş analisti bulunmaz bu rolü geliştiriciler üstlenir. Genellikle de iş analizine ait bilgi birikimi ve yetkinliği olan ekip üyelerinden biri / birileri üstlenir.



Böyle bir durumda geliştiricilerin analiste ait şu görevleri yerine getirmesi beklenir:

  • Kullanıcı hikayelerini gözden geçirmek, tamlığını, doğruluğunu, netliğini, test edilebilirliğini, yalınlık ve açıklığını değerlendirmek 

  • Kullanıcı hikayelerinin sadece işlevsel gereksinimlerden değil aynı zamanda işlevsel olmayan kalite gereksinimlerini de içerecek şekilde Ürün Sahibi (Product Owner) tarafından tanımlandığını değerlendirmek,

  • Kullanıcı hikayelerinin işlevsel ve işlevsel olmayan özelliklerin ve geliştirilmesi için doğru görevlerin geliştiriciler tarafından tanımlandığından emin olmak

  • Sprint backlog’un teknik bağımlıkları da içerecek şekilde tanımlanmasını sağlamak

  • Ürüne yönelik dokümantasyon görevlerinin sprint backlogda yer almasını sağlamak

  • Gereksinim iyileştirme etkinliklerinin (grooming) yapılmasına katkıda bulunmak,

  • Test faaliyetlerine yardımcı olmak, kullanıcı hikayelerinin kabul kriterlerini içerecek şekilde yazılmasını sağlamak ve testlerin dokümante edilmesine katkıda bulunmak

İş analistine ait bu görevlerin bazıları geliştiriciler tarafından sprint içerisinde yapılırken bazıları da sprint dışında sonraki sprintlere hazırlık için gerçekleştirilir.

Her Scrum takımı iş analizi faaliyetlerine ihtiyaç duyar. O faaliyetlerin yapılması doğru yazılımın doğrun ürünün geliştirilmesi için gereklidir. Ama her Scrum takımı bu görevleri yerine getirecek bir iş analistine sahip olmaz. Bu durumda bu faaliyetlerin geliştiriciler tarafından yerine getirilmesi de olağan bir durumdur.


Önceki yazımda Ürün Sahibi’nin İş Analistinin sorumluluklarını üstlendiği durumu paylaşmıştım. Yazıyı buran ulaşarak okuyabilirsiniz… 


Bir sonraki yazımda pratik uygulamalarda sıklıkla görülen “Ürün Yöneticisi Vekili Olarak İş Analisti” rolünü sizlerle paylaşıyor olacağım.


İş Analistliği ve Product Owner’lıkla ilgili her düzey eğitimlerinizi https://www.penaakademi.com/ aracılığıyla alabilir ve profesyonel iş yaşamınızda fark yaratabilirsiniz.

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page