Bir önceki yazımızda Beyaz Kutu (White Box) testinin ne olduğu konusuna değindik. Yazılım ile ilgilenen hemen herkese “Beyaz kutu testi” denildiğinde onlar bunu tamamlayan Kara kutu (Black Box) testini size söylerler. Her ikisi de test tasarım tekniğidir. Önceden de belirttiğimiz üzere ISTQB, yazılım test uzmanlığı eğitimlerinde test tasarım teknikleri anlatılırken bu iki konu detaylı bir şekilde değinilmektedir.
Kara kutu, testleri geliştirilen yazılımın kod yapısı bilinmeden sadece yazılımın davranışına yani işlevlerine odaklanarak gerçekleştirilen test tasarım tekniğidir.
Bu teknik yazılımın tasarım detayları ve kodun iç yapısı ile kesinlikle ilgilenmez. Yazılım üzerinde gerçekleştirilecek olan testler sistemin işlevleri ve gereksinimler üzerinden giderek tasarlanır.
Kara kutu testleri yazılım, sistem ve kullanıcı kabul test seviyelerinde gerçekleştirilebilir. Kara Kutu test tasarımında en önemli nokta test uzmanının sistemin girdilere karşılık nasıl çıktılar vereceğini bilmesi gereklidir. Bu nedenle İş Analistleri gereksinimleri tanımlarken gereksinimleri yapıda tanımlamalıdır.
Kara kutu testleri yazılım yaşam döngüsü içerisinde yazılım ürünü ortaya çıktıktan sonra gerçekleştirilir. Bu aşamada yapılan testler ile bulunan hatalar daha fazla maliyetle düzeltilebilir. Bu da yazılım projelerinde maliyet artışı demektir. Bu artışın engellemek ve gereksinimlerden kaynaklanabilecek test tasarım hatalarını en aza indirebilmek için bu tasarım tekniği gözden geçirmeler ile desteklenebilir.
Diğer yazımızda da belirttiğimiz gibi eğitimlerde karşılaşılan sorulardan bir tanesi
Kara kutu test tekniğini kimlerin kullandığıdır?
Bu sorunun cevabı doğal olarak yazılım test uzmanlarıdır.
Pena Akademi, yazılım testleri, proje yönetimi, iş analizi, ve süreç yönetimi eğitimleri vermektedir. Yazılım test eğitimlerinde bu konular detaylı olarak incelenmektedir. Pena Akademi eğitimleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
Comments