top of page

Yazılım Test Mühendisliği: Beyaz Kutu Testi Nedir ?

Beyaz Kutu (White Box) ve Kara kutu (Black Box) test tasarım tekniği yazılım testleri ile uğraşanların en sık duyduğu kavramlardır. Yazılım Test Mühendisliğinde ve ISTQB yazılım test uzmanlığı eğitimlerinde test tasarım teknikleri anlatılırken bu iki konu detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.


Beyaz kutu, testleri geliştirilen yazılımın kod yapısı bilinerek gerçekleştirilen test tasarım tekniğidir.


Beyaz kututestleri geliştirilen yazılımın iç yapısı ve iş akışlarıyla ile ilgilenirken kara kutu testleri sistemin işlevselliği ile ilgilenir. Beyaz kutu test tasarım tekniği veri akışlarına, kontrol akışlarına, ifade kapsama, dal kapsama gibi konulara odaklanır.


Beyaz kutu testleri birim, tümleştirme ve sistem test seviyelerinde gerçekleştirilebilir. Birim test seviyesinde gerçekleştirilen beyaz kutu testleri birim tümleştirme öncesinde birimdeki hataları bulmayı amaçlar. Tümleştirme seviyesindeki beyaz kutu testleri ise modüllerin birbiri ile iletişiminde ortaya çıkabilecek olan hataları bulmak hedeflenir. Sistem seviyesinde gerçekleştirilen beyaz kutu testlerinde ise amaç kapsama analizlerinin gerçekleştirilmesidir. Kapsama analizlerini başka bir yazımızda detaylı olarak inceleyeceğiz. Ancak burada kısaca dal kapsama, ifade kapsama, gereksinim kapsama, kod kapsama gibi analizler olduğunu belirtip geçiyoruz.


Beyaz kutu testlerinde en önemli nokta kod bilgisidir. Bunun yanında bu testlerin yazılım yaşam döngüsünün erken safhalarında yapılması da ayrı bir önem taşır. Beyaz kutu testleri aynı zamanda saydam (cam) kutu testi olarak da bilinir.


Beyaz kutu testleri yaşam döngüsünün erken aşamalarında gerçekleştiği için yazılım içindeki hatalarda erken safhada bulunmuş olur. Böylece düzeltme maliyeti düşük olur. Beyaz kutu testleri kod gözden geçirmeleri ile de desteklenerek etkinliği arttırılabilir.


Eğitimlerde karşılaşılan sorulardan bir tanesi

  • Beyaz kutu test tekniğini kimlerin kullandığıdır?

Bu sorunun sorulmasının sebebini cevabın anlaşılması açısından önemlidir. Beyaz kutu test tekniği kodun iç yapısını bilmek gerektirdiğinden ve yazılım test mühendisleri de yazılım ekiplerinden bağımsız çalıştığından ve kodu bilmediklerinden bu soru karşımıza çıkmaktadır.


Beyaz kutu test tekniğini birim ve tümleştirme sırasında yazılım geliştirme ekipleri kullanır. Kapsama analizlerinin yapıldığı durumlarda ise yazılım test mühendisleri bu tekniği kullanır. Yazılım test mühendisleri kodun detayları hakkında gereken durumlarda geliştirme ekiplerinden destek alabilir.

Pena Akademi, yazılım testleri, proje yönetimi, iş analizi, ve süreç yönetimi eğitimleri vermektedir. Yazılım test eğitimlerinde bu konular detaylı olarak incelenmektedir. Pena Akademi eğitimleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

6.141 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page