top of page

Gereksinim Önceliklendirme

Bir proje hedeflenen bütçede, hedeflenen zamanda, hedeflenen kalite ölçütleri içerisinde ve müşteri gereksinimlerini karşılar şekilde bitirilmiş ise bu projeye başarılı bir proje denilebilir.  İş analisti için işin başında başarılı bir proje gerçekleştirmek için yola çıkılsa dahi aşılması gereken birçok zorluk olduğu da bir gerçektir. Bu zorlukların başında sınırlı zaman ve bütçe içerisinde bir anda sınırsız isteklerle karşı karşıya kalınmasıdır.


Proje kapsamı içerisinde çözümlenmesi gereken gereksinimler, paydaşlar tarafından ifade edilmesi ve soyut isteklerin görünür bir şekilde somutlaşmaya başlaması ile İş Analistinin karşısına çok sayıda gereksinim çıkar. Bu gereksinimlerin bazıları direk kapsam dışıdır. Bunlar teyit alma ve gözden geçirme faaliyetleri sırasında elenir. Ancak sayısı fazla olacak şekilde bazı gereksinimler de kapsam içerisindedir ve hedeflenen bütçe ve zaman içerisinde tamamlanması beklenir. Bu durumda İş Analisti bu gereksinimleri önceliklendirilmesi gerekir.


Gereksinim önceliklendirme projelerinin sınırlı kaynaklar ile başa çıkmak için gereksinimlerin aciliyetini/önemini yönetme süreci olarak tanımlanabilir. Uygun önceliklendirme metodu ile projenin bütçe ve zaman sınırı içerisinde en önemli ve gerekli gereksinimleri seçilir.


Önceliklendirmede iş analistinden sonra görev alan en önemli aktör ilgili “Paydaşlar”dır.   Paydaşlar için en önemli sorun ise onlara göre tüm gereksinimlerin çok önemli ve gerçekleştirilmesi gerektiğidir. İş analistine göre ise kaynaklar sınırlıdır ve bunlardan “bazılarının” gerçekleştirilme şansı vardır. Bu bazılarının  hangileri olacağına da Voting, MoSCoW gibi çeşitli önceliklendirme teknikleri kullanarak karar verilmelidir.

227 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page