top of page

Proje Yönetiminde Süre ve Maliyet Sözleşmeleri (Time and Material Contracts)

Pena Akademi olarak projelerde tedarik yönetimindeki sözleşme tiplerini incelediğimiz yazı dizimizi bu yazı ile bitiriyoruz. Bu yazı dizisi ile proje yönetimi ve iş analizi alanlarında bilgi ve deneyimini arttırmak, PMP ve CBAP/CCBA/ECBA sertifika sınavlarına hazırlanmak isteyenlere çalışabilecekleri bir materyal oluşturmayı hedefledik. Yazı dizimizin önceki yazısına buradan ulaşabilirsiniz.


Sözleşme tiplerinde son olarak süre ve maliyet sözleşmelerini inceleyeceğiz. Diğer sözleşme tiplerinin karışımı olan bir sözleşme türüdür. Bu sözleşmelerde alıcı taraf ödemeleri saat başına ya da malzeme başına yapar. Genellikle hizmet alımı ya da danışmanlık gibi durumlarda bu sözleşme türü öne çıkar. Hizmet alımı ya da danışmanlığın verimliliğine bakılmaksızın saat başına ya da gün başına ödeme yapılır. Bu nedenle satıcı taraf için işin ivedilikle bitirilmesi yönünde bir teşvik unsuru yoktur. Satıcı işi ne kadar uzatırsa o kadar daha fazla para alacaktır. Bu alıcı taraf için ciddi bir risk oluşturur. Maliyetler çok yüksek olursa, proje toplam maliyeti açısından iş pahalıya mal olabilir. Bu nedenle maliyetin sınırsız bir şekilde artmasını önlemek için sözleşmeye aşılmaması gereken değerler ve zaman sınırları konulması bu riski önleyici bir etken olabilir.


Proje yöneticileri 3 haftadır anlattığımız bu sözleşme türünden birini seçerek projelerinde tedarikleri gerçekleştirmeye çalışırlar. Tedariğin kapsamının doğru analiz edilmesi doğru sözleşme tipinin seçilmesi proje yöneticisinin kazanması gereken yetkinliklerden biri olarak PMI metodolojisi içerisinde verilmiştir.


Pena Akademi, proje yönetimi, iş analizi, yazılım testleri ve süreç yönetimi eğitimleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

471 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page